Ruski sud odlučio je presudom blokirati internetsku propagandu dvije LGBTQP skupine zbog širenja „anti-obiteljskih vrijednosti“. Jedna od njih ima gotovo 200.000 članova.

Sud u Sankt Peterburgu u srijedu je objavio odluku protiv skupina koje su svoju propagandu vršile na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, javlja Digital Journal.

Inspekcija je pokazala da dijele informacije dostupne javnosti, uključujući djecu, što negira obiteljske vrijednosti, propagira netradicionalne seksualne odnose i promiče nepoštivanje odnosa prema roditeljima“, navodi se u izjavi suda.

Rusija je 2013. uvela zakon protiv gay propagande, kojim se službeno zabranjuje „promicanje netradicionalnog stila života maloljetnicima“, u što spada i blokirano širenje LGBTQP ideologije putem interneta.

Jedna od skupina koja se spominje u sudskoj odluci zove se Ruska LGBT zajednica koja broji više od 187.000 članova.

Drugu skupinu, LGBT Rusija, nadgleda nevladina udruga Ruska LGBT mreža, koja tvrdi kako je odluka potpuno iznenađenje.

Na našim stranicama ne objavljujemo ništa što bi trebalo imati oznaku ‘samo odrasli’,“ rekla je Svetlana Zakharova, glasnogovornica organizacije LGBT Rusija.

Razgovaramo o slučajevima diskriminacije i kršenju ljudskih prava i pomažemo svima kojima je to potrebno, uključujući tinejdžere“, rekla je.

Zakharova je rekla da će se nevladina udruga žaliti na presudu.