Ruski veleposlanik: Izrael više destabilizira Bliski istok od Irana

Izrael destabilizira Bliski istok više od Irana, izjavio je ruski veleposlanik u Izraelu u razgovoru za Jerusalem Post.

Problem u regiji nisu iranske aktivnosti, već nedostatak razumijevanja između zemalja i nepridržavanje UN-ovih rezolucija u izraelsko-arapskom i izraelsko-palestinskom sukobu.

Upitan vjeruje li da ograničeni sukob Izraela s Palestincima destabilizira regiju više nego što to čini Iran putem svojih saveznika na Bliskom istoku, poput jemenskih Hutija ili libanonskog Hezbollaha, Viktorov je odgovorio:

Izrael napada Hezbollah, Hezbollah ne napada Izrael“, referirajući se na izraelsko bombardiranje iranskih i hezbolahovih konvoja oružja u Siriji.

Viktorov je dodao da „Izrael mora prestati napadati teritorije suverenih članica Ujedinjenih Naroda“.

Na konstataciju da Izrael Rusiji najavi svoje napade na iranske ciljeve u Siriji, Viktorov je objasnio da je koordinacija bitna zbog sigurnosti ruskih vojnika u Siriji, te je istovremeno dodao da „Rusija ne odobrava, niti će ikada odobravati izraelske napade na Siriju“.

Komentirajući nedavno izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju da je Iran instalirao dodatne centrifuge za daljnje obogaćivanje urana, što premašuje razine dozvoljene nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, Viktorov smatra da Iran nije prekršio sporazum.

Prvi korak su učinili naši američki kolege s odlukom o napuštanju sporazuma. Amerikanci su napustili sporazum i omogućili iranskoj strani da sprovede korake koji nisu u skladu sa spomenutim sporazumom.