Ruski zatvorski reality show

Autori novog online reality showa pod nazivom Eksperiment 12 opisali su svoj projekt kao „prvi 24-satni online reality show u Rusiji“, naglašavajući da im je cilj rekreirati kontroverzni zatvorski eksperiment sveučilišta Stanford iz 1971. godine.

Dvanaest natjecatelja podijeljeno je u dvije skupine, „zatvorenici“ kojih ima osam, i „čuvari“ kojih ima četvero. Svi se nalaze u posebnom „zatvoru“ prepunom nadzornih kamera. Sve što se događa u „zatvoru“ se uživo prenosi na Youtube kanalu.

[do_widget id=text-53]

Svakog tjedna jedan od sudionika će biti „pogubljen“ na električnoj stolici, te će ispasti iz natjecanja. Sudionici biraju žrtvu među tri „zatvorenika“ koji su dobili najmanje glasova od strane gledatelja. Svaka dva tjedna, publika će glasati i protiv jednog od „čuvara“.

Natjecateljima se zadaju svakodnevni zadaci koje osmišljava zatvorski upravitelj Yuri Khovansky, inače popularni ruski video bloger. Eksperiment 12, čije je emitiranje započelo 7. studenog, trebao bi trajati dva mjeseca.

Autori su naglasili da se show može prekinuti i ranije ukoliko se natjecatelji počnu ponašati previše nasilno, što je bio slučaj s izvornim „stanfordskim eksperimentom“.

IZVORRussia Beyond