Ruski znanstvenici otkrili bakteriju koja neutralizira nuklearni otpad

Foto: Wikimedia

Jedinstvena vrsta bakterije, otkrivena na odlagalištu nuklearnog otpada u Sibiru, mogla bi se pokazati kao učinkovito sredstvo za stvaranje prirodne barijere širenju radionuklida.

Znanstvenici s Frumkin instituta za fizikalnu kemiju i Saveznog istraživačkog centra za biotehnologiju Ruske akademije znanosti uspjeli su izolirati mikroorganizme koji se mogu koristiti za zaštitu okoliša od tekućeg radioaktivnog otpada.

Na otkriće su naišli dok su vršili mikrobiološko istraživanje podzemnih voda na skladištu nuklearnog otpada u Seversku, u Sibiru, gdje se skladišti tekući radioaktivni otpad od nuklearnog goriva.

Njihovo istraživanje otkrilo je da je pronađena bakterija sposobna konvertirati radionuklidne ione kakvi se nalaze u uranu i plutoniju  u stabilan oblik, te tako spriječiti širenje radijacije u okolinu. Kroz laboratorijske eksperimente znanstvenici su uspjeli odrediti parametre i uvjete potrebne da bi bakterija učinkovito obavljala taj zadatak.

Istraživanja mikrobioloških alata koji bi ograničavali utjecaj radioaktivnog otpada vrše se još od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

IZVORSputnik