Ruski zrakoplovi bombardirali pro-turske militante u Siriji

Zrakoplovi ruskog ratnog zrakoplovstva izveli su napad na pro-turske militante i teroriste koji su pokrenuli ofenzivu protiv sirijske vojske u pokrajini Idlib. Militanti su u ofenzivi bili potpomognuti topničkom vatrom turske vojske što im je omogućilo da probiju obranu sirijske vojske na području Kminasa i Najraba.

Kako bi spriječili teroriste da ne prodru dublje u sirijsku teritorij, na zahtjev sirijskog zapovjedništva zrakoplovi Su-24 ruskog ratnog zrakoplovstva bombardirali su oružane formacije terorista koji su se probili. To je omogućilo sirijskim trupama da uspješno odbiju sve napade. Pritom je uništen jedan teroristički tenk, šest pješadijskih oklopnih vozila i pet kamioneta s oružjem velikog kalibra.

Rusko zapovjedništvo direktno je zatražilo od Turske da obustavi topničku potporu tetoristima nakon što je uočeno da turske samohodne haubice gađaju sirijske položaje uoči trajanja ofenzive militanata.

 „Turska strana je preko linije dekonflikta obaviještena da su ruska sredstva za objektivnu kontrolu otkrila topničku vatru s turskih položaja na odrede sirijske vojske. Nakon što je turska strana dobila ove informacije, njihova topnička vatra je prekinuta.

Rusija je pozvala tursku stranu da prekine podržavati teroriste i snabdjevati ih oružjem. Ruska strana objavila je da su u napadu turske artiljerije ranjena četiri sirijska vojnika, a tursko ministarstvo obrane objavilo je pogibiju dva turska vojnika, dok ih je pet ranjeno.