Ruskinje tuže Nacionalnu gardu jer ne mogu služiti kao snajperistice

Foto: Sputnik / Dmitry Korobeinikov

Potražnja za služenjem u Nacionalnoj gardi među ruskim ženama je toliko visoka da su neke nakon odbijenice podigle tužbu jer im je onemogućeno da služe kao snajperistice ili pripadnice specijalnih postrojbi. Oko 20.000 žena trenutno služi u ruskoj Nacionalnoj gardi.

Potražnja je vrlo velika“, rekao je general bojnik Igor Virukhin, zadužen za regrutaciju.

Osam žena sudskim putem je tužilo rusko ministarstvo obrane i Nacionalnu gardu jer im nije dozvoljeno da služe u specijalnim postrojbama“, dodao je Virukhin.

Virukhin je objasnio da su one željele biti snajperistice, a taj zahtjev im je odbijen, te dodaje da „ta pozicija nije namjenjena ženama“.

Snajperisti su jedna od vojnih uloga koje nisu uključene u popis vojnih profesija prikladnih za oba spola“, objasnio je Virukhin.

Žene kao snajperisti nisu baš neka novina u ruskoj vojsci, štoviše, podosta žena je u Drugom svjetskom ratu u Crvenoj Armiji obavljalo upravo tu zadaću.

Prošle godine je rusko ministarstvo obrane započelo s vojnom obukom ženskih pilota, po prvi put nakon pada Sovjetskog saveza 1991. godine, nakon što su primili stotine pisama i zahtjeva djevojaka čiji san je biti vojni pilot.