Rusko ministarstvo obrane službeno je priopćilo kako su nastradali turski vojnici u trenutku napada sirijskih zračnih snaga bili u sklopu „borbenih jedinica“ s džihadističkim militantima u Idlibu.

Zračni napad izveden je kad je sirijska vojska odbila veliku ofenzivu terorističke skupine Hayat Tahrir al-Sham (HTS), izdanaka Al-Qaede u Siriji, unutar zone Idliba, navodi ruska vojska.

Turski vojnici unutar borbenih jedinica terorističkih skupina našli su se na udaru sirijske vojske 27. veljače u blizini grada Behun, prenio je RT.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je ruski Pomirbeni centar za Siriju u stalnom kontaktu s Ankarom, „redovito” zahtijevajući i primajući informacije o smještaju turskih trupa. A prema podacima koje je dostavila Turska, u blizini Behuna nije bilo turskih vojnika kada se sirijska vojska tamo borila s teroristima.

Turski dužnosnici žestoko su kritizirali Damask zbog zračnog napada. Potpredsjednik Fuat Oktay upozorio je da će sirijski „elementi režima platiti veliku cijenu za ovaj izdajnički napad.

Nije prvi put da je Rusija optužila Ankaru da nije pravilno obavijestila o kretanju turske vojske unutar „de-eskalacijske zone“ Idliba. Ranije ovog mjeseca, šest turskih vojnika ubijeno je kada je njihov konvoj došao pod vatru zapadno od Saraqiba nakon što su se oni tamo preselili „bez obavještavanja ruske strane“, rekla je Moskva u to vrijeme.