Rusko Ministarstvo zdravstva upozorilo je kako sve raširenija i alarmantna propaganda protiv cijepljenja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju stanovništva zbog čega se namjerava uvesti zakonska zabrana javnog protivljenja cijepljenju

Brojnost i raznolikost web stranica usmjerenih protiv cijepljenja, grupe na društvenim mreža,a, vjerske sekte pa čak i neki mediji, postali su poprište „nepouzdanih informacija koje „potkopavaju povjerenje javnosti u cijepljenje“ i tako onemogućavaju mjere preventivne imunizacije, izjavila je zamjenica ministra zdravstva Tatiana Yakovleva u priopćenju.

Razmjer situacije potaknuo je ruske vlasti da izrade nacrt zakona kojim će se zabraniti bilo kakvi javni pozivi na izbjegavanje cijepljenja, prenosi RT.

Nacrtom zakona predviđena je zasad nepoznata kazna za one koji krše zabranu. Inicijativa ministarstva već je dobila potporu ruskog potrošačkog nadzornika, Rospotrebnadzora, koji je također izrazio zabrinutost zbog „globalnog uspona lobija protiv cijepljenja.

Ova organizacija odbacuje je strahove protiv cijepljenja kao općenito pristrane i subjektivne. Protivnici cijepljenja optužuju vlade da su se udružile s velikim farmaceutskim kompanijama kako bi se zataškale štetne posljedice cijepljenja, za koja tvrde da ubijaju tisuće djece svake godine.

Međutim, Rospotrebnadzor je također savjetovao da zakon treba izmijeniti i dopuniti kako bi se zahtijevao opsežniji medicinski pregled djece prije cijepljenja, čime bi se izbjegle bilo kakve nuspojave. Osim toga, predloženo je proširenje popisa poslova koji zahtijevaju obvezno cijepljenje i pooštravanje sanitarnih normi za imigrante koji ulaze na ruski teritorij.

Odbor za zdravstvo ruske vlade održat će i okrugli stol o tom pitanju 11. travnja. Čelnik odbora Leonid Ogul, ne isključuje moguće izmjene postojećih zakona. Godine 2017. Ministarstvo zdravstva odbacilo je ideju kažnjavanja roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, umjesto čega su uvedene opsežnijeaktivnosti podizanja svijesti.“ Međutim, sada je niknula i ideja poduzimanja kaznenih mjera protiv liječnika koji obeshrabruju roditelje od cijepljenje djece.

Problem skupina protiv cijepljenja koje se šire diljem svijeta nedavno je došao u središte pozornosti nakon nezapamćenog izbijanja ospica i u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, za što je UN krivnju svalio upravo na „anti-vakcinaše“. Rusija je također zabilježila porast slučajeva ospica, koje su pogodile nekoliko regija, uključujući glavni grad Moskvu, kao i Sankt Peterburg, južnu regiju Dagestana i neke sibirske gradove.