S-500 Prometey – protuzračni sustav budućnosti

Foto: Sputnik / Sergei Malgavko

S-500 Prometey, najnoviji i po svemu sudeći najefikasniji sustav protuzračne obrane trebao bi u budućnosti postati okosnica ruske obrane od svih mogućih zračnih napada.

Iako još u završnoj fazi razvoja, S-500 bi trebao moći obarati mete na visini preko 100 kilometara, što još niti jedan protuzračni sustav nije u stanju.

Na visinama od oko 100 kilometara nalazi se i većina vojnih satelita koji lebde Zemljinom orbitom, što bi značilo da bi i oni mogli biti srušeni ovim sustavom, ako se za to pokaže potreba.

Prema dostupnim informacijama, S-500 će imati 40N6 sustav vođenih projektila sposobnih gađati mete udaljene 250 kilometara.

S obzirom da su klasični radarski sustavi beskorisni u svemiru, 40N6 sustav za navođenje razlikovat će se od svih dosadašnjih sustava koji su u uporabi.

S-500 bi trebao moći detektirati i simultano napasti do 10 balističkih projektila koji lete brzinom od preko 6 kilometara u sekundi. 10 metara dugačka raketa s dvostrukim spremnicima na kruto gorivo, moći će letjeti brzinom devet puta većom od brzine zvuka, te će moći presresti pokretne mete koje se kreću brzinom do 15,6 Maha.

Projektil 40N6 nosi fragmentacijsku bojevu glavu dometa 500 kilometara s predviđenom 95 postotnom točnošću. S-500 bi trebao biti u stanju identificirati i oboriti zrakoplove, helikoptere, dronove i projektile. S-500 je ujedno i jedini sustav koji će moći obarati hipersonične mete.

Prema najavama ruskog ministarstva obrane, prve instalacije sustava S-500 predviđene su za 2020. godinu na području Moskve i središnje Rusije.

IZVORSputnik