SAD: 23.000 osoba nepravedno zatvoreno zbog kemičarke koja je namjerno krivotvorila potpise i podmetala dokaze

© Bizuayehu Tesfaye / AP
© Bizuayehu Tesfaye / AP

Nakon završetka suđenja koje je trajalo pet godina, iz zatvorskog sustava savezne države Massachusetts očekuje se puštanje gotovo 23.000 zatvorenika koji su zatvoreni zbog manjih zločina povezanih s drogom. Za njihovo zatvaranje zaslužna je kemičarka koja je namjerno kontaminirala dokaze i krivotvorila potpise svojih kolega, piše NBC.

Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku koga će pustiti među 24.000 zatvorenika s upitnim presudama, te tko će od njih ponovno proći suđenje. Tužitelji su tražili zadržavanje presuda, dok su borci za građanska prava te odvjetnici osuđenih zahtijevali odbacivanje svih optužbi i puštanje na slobodu.

Međutim, glavni krivac za čitav nastali kaos je kemičarka imenom Anne Dookhan, porijeklom s Trinidada i Tobaga, koja je radila u laboratoriju sve do 2012., kada je otkriveno što je napravila.

Zbog svoje navodne brzine i učinkovitosti tijekom provođenja testova, prozvana je „superženom“, a uglavnom je radila na slučajevima povezanim s drogom. Njena učinkovitost bila je tako velika da je navodno uspjela odraditi četiri puta više posla od drugih. Dok je većina djelatnika laboratorija uspjela mjesečno testirati oko 200-njak uzoraka, Dookhan je navodno to napravila na njih 800!

© David L. Ryan / Boston Globe via AP

Međutim, tajna njenog „uspjeha“ ležala je u činjenici da uopće nije uzimala uzorke za testiranja već je išla „prečicom“ potvrđujući da je svaka sumnjiva supstanca koju je dobila na testiranje bila prisutna. Nerijetko je čak kontaminirala dokaze ili krivotvorila potpise nadređenih kako službeno potvrdila svoje nepravilno provedene testove.

Kao rezultat svega, pet njenih kolega je otpušteno zbog lošeg nadzora njenog rada, laboratorij je zatvoren, a oko 23.000 osoba zatvoreno. Dookhan je priznala krivicu za lažiranje testova.

Dakako, neki od zatvorenih su sasvim sigurno opravdano zatvoreni, dok su neki ipak osuđeni iako su nevini, a zbog dosjea povezanih s drogom nisu ili neće biti u mogućnosti naći normalan posao.

Dookhan nije navela neke posebne razloge za svoja nedjela, pa mnogi špekuliraju o tome da je samo željela ostaviti pozitivan dojam na druge te da ju drugi cijene kao osobu koja odskače od prosjeka. S obzirom na komentare njenih kolega, takvu pažnju je uglavnom i dobivala.

Međutim, u toj „savršenosti“ postojala je i mana koja je vjerojatno utjecala na njenu psihu, budući da je 2009. imala spontani pobačaj, a kasnije je tvrdila i da prolazi kroz dugi razvod. Tijekom istrage, njen suprug je tvrdio kako je Annie nevjerna te je sklona kroničnom laganju.

Kako je uhvaćena

Tijekom suđenja u SAD-u, uvedena je praksa da se u sudnici izvrši unakrsno ispitivanje kemičara koji su radili na slučajevima, a na jednom takvom suđenju, Dookhan je uhvaćena u laži nakon što je lagala o razini svog obrazovanja tvrdeći kako je doktorica kemije iako nikad nije pohađala predavanja za taj stupanj obrazovanja.

Slijedom tog otkrića policija je pokrenula detaljniju istragu o njoj, a tome u prilog je išla i prethodna činjenica da je odrađivala četiri puta više posla od kolega, što je podiglo sumnju.

Razotkrivanje njenih laži, podmetanja te zapravo njene nesposobnosti trajalo je još neko vrijeme, a zbog svojih nedjela osuđena je na 3 do 5 godina zatvora, a puštena na uvjetnu slobodu nakon samo dvije.

Rezultat čitavog skandala jest da će zbog njenih kriminalnih djela na slobodu pored nevinih biti pušteni i krajnje nasilni kriminalci. Primjer jednog od potonjih je Donta Hood, koji je 2009. zatvoren zahvaljujući pomoći Dookhan, ali je pušten 2012. slijedom otkrića njene prijevare. Osam mjeseci kasnije, Hood je počinio ubojstvo.

Nije jedina

Joyce Gilchrist bila je kemičarka u Oklahoma Cityju, gdje je zaradila ime „Crna magija“ zbog svoje sposobnosti utvrđivanja preklapanja DNK uzoraka koje niti jedan drugi stručnjak nije uspio spojiti. Gilchrist je jednostavno lagala o tome da se DNK uzorci poklapaju unatoč tome što su različiti. Zahvaljujući tome, tisuće osoba je nepravedno osuđeno, a od toga ih je 11 pogubljeno.

© Steve Sisney / NewsOK

Jedan od njenih „žrtvenih janjaca“ bio je Jeffry Todd Pierce, suprug i otac dvoje djece koji nije imao nikakav dosje, ali je 1986. osuđen za silovanje. Nakon što je odslužio 15 godina, pušten je na slobodu uz višemilijunsku odštetu.

Mnogi nisu bili te sreće, a Gilchrist je otpuštena, ali nikad nije bila optužena niti za jedan zločin, unatoč činjenici da je 11 osoba osuđeno na smrt.

Autor: Tribun