U SAD-u 80% kriminalaca ilegalno nabavlja oružje

Istraživanje koje je provela Viša škola za javno zdravlje iz Pittsburgha pokazalo je da četiri od pet kriminalaca oružje pribavljaju ilegalnim putem, dok samo jedan od njih pet nabavi oružje na zakonit način, prije nego što zaradi kriminalni dosje.

Washington Post objavio je istraživanje, koje je uključivalo  kriminalne slučajeve u Pittsburghu iz 2008. godine. Istraživanje je pokazalo da „u osam od deset slučajeva, počinitelj nije bio zakoniti vlasnik oružja kojim je počinjeno kazneno djelo, već je oružje pribavljeno na nezakonit način ili je pripadalo drugoj osobi“.

Oko 18% oružja korištenog u kriminalnim radnjama pripadalo je počiniteljima koji su ga legalno kupili i posjedovali. Ta grupacija ljudi odnosi se na osobe koje su imale kriminalne namjere ali nisu prethodno bile kažnjavane, pa ih stoga nije bilo moguće spriječiti u nabavci oružja.

U kolovozu 2015. godine, Sveučilište u Chicagu objavilo je slično istraživanje koje se bavilo nezakonitom nabavkom oružja u tom gradu. Otkrilo se da kriminalci u Chicagu pribavljaju oružje na načine koje je vrlo teško otkriti.

Jedan od voditelja istraživanja, Harold Pollack, kazao je: „Načini pribavljanja oružja koji ljude brinu (legalna kupnja) nisu prevladavajući u statistici“. Umjesto toga, nalaze druge načine nabavke oružja na ulici. Pollack kaže da prekršitelji znaju kako riskiraju da ih policija uhvati, ali ih „manje brine to što mogu biti uhićeni, u odnosu na strah da se ne bi našli u poziciji da nemaju oružje kako bi se obranili i stoga bili upucani“.

Pod pretpostavkom da se i onim 20%, koji jesu pribavili oružje legalnim putem i počinili kazneno djelo, zabrani posjedovanje oružja, mislite li da bi se isti doista držali te zabrane ili bi oružje svejedno nabavili ilegalnim putem? Velika je vjerojatnost da bi se upravo to dogodilo.

Zaključak oba istraživanja mogao bi se svesti na to da veća kontrola posjedovanja oružja ne bi ništa značajno učinila da spriječi kriminalce da se naoružavaju i čine kaznena djela.