Američki Ured za domovinsku sigurnost objavio je u četvrtak da je pogranična policija uhvatila rekordan broj imigranata koji su pokušali ilegalno prijeći granicu s Meksikom u srpnju, pri čemu je zaustavljeno više od 200.000 pojedinaca.

Govoreći na konferenciji za novinare u Teksasu, šef domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas upozorio je da su se Sjedinjene Države suočile s dosad neviđenim brojem imigranata koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju preko američke južne granice.

Podaci američke carine i zaštite granice pokazali su da je tijekom srpnja uhvaćeno više od 200.000 ilegalnih imigranata, nastavljajući porast broja pojedinaca koji traže ulazak u SAD, koji je započeo 2020. godine, a porastao je otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Porast pokušaja graničnih prijelaza bio je osobito snažan kod djece bez pratnje, pri čemu je ta demografska skupina u srpnju porasla za 24%, u odnosu na prethodni mjesec.

Nedavni porast broja imigranata koji pokušavaju ilegalno ući u SAD označava odstupanje od prethodnih godina, a velike vrućine tijekom ljetnih mjeseci tradicionalno odvraćaju pojedince od putovanja preko granice.