SAD će dopustiti izboz venecuelanske nafte

Talijanska naftna tvrtka Eni SpA i španjolski Repsol SA mogli bi početi isporučivati ​​venecuelansku naftu u Europu već sljedećeg mjeseca, izvijestio je Reuters u ponedjeljak.

Washington vjeruje da Caracas neće imati financijske koristi od ovih bezgotovinskih transakcija i da će se novac koristiti za plaćanje duga Venezuele, navodi se u izvješću.

SAD, koji je nametnuo ekonomska ograničenja toj latinoameričkoj državi, dao je zeleno svjetlo dvjema tvrtkama za nastavak isporuka, kaže Reuters, nadajući se da bi nafta iz države pod sankcijama mogla pomoći EU da postane manje ovisna o Rusiji.

Količina nafte koju će Eni i Repsol dobiti neće biti velika, rekao je Reuters pozivajući se na svoje izvore, što znači da će utjecaj na globalne cijene nafte biti skroman.

Pošiljke će biti dopuštene pod uvjetom da primljena nafta “mora ići u Europu. Ne može se preprodati negdje drugdje”, rekao je Reuters.

Eni i Repsol, koji imaju zajednička ulaganja s venecuelskom državnom naftnom tvrtkom PDVSA, mogu računati isporuke sirove nafte na neplaćene dugove i dospjele dividende, navodi agencija. Ugovorom bi se nastavile zamjene nafte za dug zaustavljene prije dvije godine.

Caracas je pod američkim sankcijama više od 15 godina. Posljednji krug ograničenja, nametnut 2019. nakon optužbi za izbornu prijevaru, doveo je do toga da je sva imovina venecuelanske vlade zamrznuta u SAD-u i zabranjeno bilo kakvo poslovanje s američkim građanima i tvrtkama.