SAD planira zadržati 400 pripadnika svojih oružanih snaga u Siriji, pola u sjevernom dijelu zemlje pod kurdskom kontrolom, a pola uz jugoistočnu granicu u bazi Al-Tanf.

SAD te svoje vojnika naziva „mirovnim snagama“, unatoč tome što je taj naziv rezerviran za snage koje se u konfliktnim područjima nalaze pod mandatom Ujedinjenih Naroda, što ovdje nije slučaj.

Ovih 400 vojnika biti će dio od ukupno 800 do 1.500 vojnika zapadnih sila koje se nalaze u Siriji, a koje se sve tamo nalaze samoinicijativno bez dopuštenja sirijskih vlasti.

Vojna baza Al-Tanf često je metom optužbi Rusije i Sirije, koje tvrde da područje oko baze koriste terorističke skupine za organizaciju napada na sirijsku vojsku.

Američka administracija, a prvenstveno predsjednik Donald Trump, u više su navrata najavljivali povlačenje američke vojske iz Sirije, no to nikako da se dogodi. Prošli mjesec je Trump objavio da je ISIL konačno poražen, te da je došlo vrijeme za povratak američkih vojnika, no u međuvremenu se i taj stav očito promijenio.