Trumpova administracija trenutno radi na planovima koji će zahtijevati od američkih „saveznika“ da plate 150 posto troškova za smještaj američkih vojnika u njihovim zemljama, kako bi smanjili vlastite izdatke.

Frustrirani oklijevanjem oko vojne potrošnje svojih saveznika, Bijela kuća kreirat će zahtjeve kojima će Njemačku, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje prisiliti da plate puni trošak boravka američkih vojnika u njihovim zemljama, plus dodatnih 50 posto za njihove plaće, prenosi Bloomberg.

Od Pentagona je zatraženo da prikupi podatke o troškovima boravka američkih trupa u zemljama diljem svijeta, kao i izdvajanja tih zemalja za njihovu prisutnost, naveli su anonimni dužnosnici za Associated Press. Prema istim izvorima, navodno će „bliski saveznici“ dobiti i neodređeni popust.

Predsjednik Donald Trump osobno potiče ovaj prijedlog te je najžešći zagovornik plaćanja 150 posto troškova.

Primjera radi, Južna Koreja sklopila je ove godine dogovor s SAD-om da za boravak 28.500 američkih vojnika u toj zemlji plati 924 milijuna dolara.

Njemački porezni obveznici pak pokrivaju oko 28 posto troškova boravka američkih vojnika u toj zemlji, što iznosi oko milijardu dolara godišnje. Pritom se s američke strane zahtijeva povećanje broja vojnika zbog navodne „ruske prijetnje.“ Pritisak se također vrši i na NATO članice po pitanju kupovine američkog naoružanja.

SAD trenutno ima oko 600 vojnih baza izvan zemlje, a 2017. u inozemstvu se nalazilo oko 200.000 američkih vojnika. Još od završetka Drugog svjetskog rata, veliki broj američkih vojnika smješten je u Njemačkoj i Japanu. Od završetka Korejskog rata 1953., veliki broj američkih vojnika smješten je i u toj zemlji.

Vojni budžet SAD-a 2019. je iznosio 716 milijardi dolara, a za iduću godinu predviđa se 750 milijardi. Od toga je SAD dobrovoljno osigurao najmanje 38 milijardi dolara „vojne pomoći“ Izraelu, od kojeg se začudo ne očekuju i ne traže nikakve naknade.

Iako je nepoznato kome su točno sve dužni, nacionalni dug SAD-a iznosi 22 trilijuna dolara i vječno je u porastu.