SAD će omogućiti imigrantima da sami izaberu svoj službeni spol

Služba za državljanstvo i useljeništvo SAD-a obilježila je Dan vidljivosti transrodnih osoba objavom da će početi prihvaćati “samoidentificirane rodne oznake” od stranih pojedinaca koji traže legalne imigracijske usluge bez traženja popratnih dokumenata.

Iako su jedine opcije na postojećim obrascima i dalje “muški” i “ženski”, ogranak za legalnu imigraciju Homeland Securitya sada će dopustiti podnositeljima zahtjeva da po želji odaberu i promijene željeni spol, prema upozorenju o ažuriranju pravila objavljenom 31. ožujka.

Promjena pravila, koja odmah stupa na snagu, navodi da „podnositelji zahtjeva za beneficije mogu sami odabrati oznaku svog spola (u početnoj prijavi ili naknadnoj promjeni prethodnog odabira spola), bez potrebe da dostave popratnu dokumentaciju ili da odgovaraju spolu navedenom na svojim osobne isprave.”

Predsjednik Joe Biden službeno je proglasio 31. ožujka Danom vidljivosti transrodnih osoba 2021. godine, u sklopu svog šireg nastojanja za pravednost i inkluzivnost. U svom proglasu iz 2023., Biden je izjavio da “Transrodni Amerikanci oblikuju dušu naše nacije.”