SAD donosi zakon prema kojem će bojkot izraelskih proizvoda biti ilegalan

© lobelog.com
© lobelog.com

Zakon koji će kriminalizirati bojkot izraelskih proizvoda i usluga potpisalo je 45 američkih senatora i 237 kongresmena.

Takozvani „Israel Anti-boycott Act“ uvjetovat će kazne i do 250.000 dolara za bilo kojeg državljanina SAD-a koji bude „uključen u međunarodnu trgovinu,“ a koji će bojkotirati izraelske proizvode ili usluge, prenosi The Independent.

SAD već dugo godina podupire izraelske vlasti u njihovom sustavnom etničkom čišćenju, a posljednji nemiri također su rezultat nastanka novih ilegalnih naselja na Zapadnoj obali, suprotno međunarodnim zakonima i sporazumima.

UN je nedavno također obznanio kako razmatra mogućnost usvajanja rezolucije prema kojoj bi spriječio trgovinske odnose prema ilegalnim izraelskim naseljima u istočnom Jeruzalemu, na Zapadnoj obali te na Golanskoj visoravni.

Novi zakon u SAD-u kažnjavao bi svakog pojedinca koji podržava takve mjere.

Međutim, Američka udruga za građanske slobode (ACLU) usprotivila se ovom zakonu uz tvrdnju kako bi vlast nametnula kriminalno kažnjavanje pojedinaca zasnovano isključivo na njihovim političkim uvjerenjima o Izraelu i njegovoj politici, što je suprotno američkom Ustavu.

Ukratko, zakon bi kaznio poduzetnike i pojedince samo na osnovu njihovog stajališta. Takva kazna je direktno kršenje Prvog amandmana,“ stoji u pismu ACLU-a upućenom senatorima.

Zakon, koji je osmišljen uz pomoć AIPAC-a, poznatog izraelskog lobija u SAD-u, je ipak dobio veliku podršku u političkim krugovima.

Zanimljivo, jedan od glavnih pokretača donošenja ovog zakona, senator Benjamin Cardin, tvrdi kako on „ne smatra” da novi zakon kriminalizira sudjelovanje u bojkotu.

Mi smo vrlo osjetljivi na slobodu govora; osjetljivi smo prema ljudima koji imaju drugačije stavove,“ izjavio je Cardin.

Autor: Tribun