SAD: Dva prosvjeda „protiv oružja“ završila pucnjavom

Izvor: WBRC

Dva uzastopna prosvjeda protiv oružja održana su u Birminghamu u saveznoj državi Alabama, a oba su završila masovnim pucnjavama u kojima je ozlijeđeno 11 ljudi, dok ih je dvoje ubijeno.

Prvi prosvjed pod nazivom „Love Thy Neighbor Day“ održan je u Brighton Parku 27. kolovoza. Nakon prosvjeda došlo je do pucnjave u kojoj je ubijena jedna osoba, a ranjeno njih šest.

Policija je za pucnjavu optužila trojicu muškaraca: Jimmy Williams, Samarjay Leshore i De’Marcus Reshaad Brown, pri čemu je posljednji optužen zbog nošenja skrivenog oružja bez dozvole na prosvjedu.

Jimmy Williams, Samarjay Leshores i De’Marcus R. Brown (Izvor: BPD)

Kod sudionika prosvjeda pronađeno su još četiri komada vatrenog oružja.

Drugi prosvjed pod nazivom „Stop the Violence Gate City Peace Day“ održao se u Gate Cityju 4. rujna.

Organizator prosvjeda, Jimmy Lovell, rekao je kako je to način da se pokaže ljudima u gradu da je to „novi način“ koji će „ih odvratiti od puta prema dolje kojem smo svjedoci.

Manje od sat vremena nakon početka, skup je završen, a masovna pucnjava nastala je samo nekoliko ulica dalje, pri čemu je ubijena jedna osoba, a petero ranjenih. Sve žrtve pucnjave su crnci.

Policija u Birminghamu navodi da je „jedna od žrtava tinejdžer koji je prethodno sudjelovao u svađi s osobom koja je viđena kako vozi crveni Ford Mustang.

Svjedoci su rekli policiji da su obojica muškaraca počeli pucati jedan na drugoga i da se čini kako je tinejdžer prvi počeo pucati. Osoba u crvenom Mustangu nesmotreno je uzvratila vatru, pogodivši nekoliko ljudi koji su se nalazili u tom području, uključujući i žrtvu.

Policija navodi kako je ispaljeno 60 hitaca, a navodno je korišten veći broj oružja. Vjeruje se kako je jedan osoba počela pucati, a drugi su se jednostavno uključili u pucnjavu.

Glasnogovornik policije u Birminghamu, Sean Edwards, rekao je: „Proračunata pucnjava dogodila se među pojedincima koji nemaju obzira prema ljudskom životu i nažalost, njihova djela rezultirala su time da je netko izgubio svoj život.

Policija je jednog od pucača identificirala kao Johnathana Chambersa, koji je kasnije i uhićen.

Johnathan Chambers (Izvor: BPD)

Birmingham prema službenim brojkama ima 212.237 stanovnika. Od tog broja, 155.791 čine crnci (73%), 47.258 čine bijelci (22%), a 7.704 latinoamerikanci (3%) te ostali.

Prema jednom od online vodiča za kupnju nekretnina, NeighborhoodScout, Birmingham ima također jednu od najvećih stopa zločina u SAD-u, odnosno 84 na 1000 stanovnika.

Prema istom portalu, Birmingham je ujedno i „jedan od 100 najopasnijih gradova u SAD-u,“ a također je značajno i to što ima jednu od najvećih stopa ubojstava.

Izvor: WBRC / AL / NeighborhoodScout / Tribun