SAD: Gotovo je s jeftinom uvoznom radnom snagom u IT industriji

Trumpova administracija priprema izvršnu odredbu kojom se revidira postojeći H-1B vizni sustav, kojeg korisne mnoge tvrtke sa IT područja za angažiranje stranih radnika, obično po puno manjim cijenama od američkih radnika.

H-1B vize već se duže nalaze na tapeti, mnogi vjeruju da masovno iskorištavanje tog viznog sustava uništava američku radnu snagu. U nekim slučajevima, američki radnici koji su dobili otkaz zbog zapošljavanja jeftine radne snage iz zemalja poput Indije ili Pakistana, bili su prisiljeni obučavati svoje buduće zamjene koje su im preotele posao.

U tekstu odredbe, koji je procurio u javnost, stoji:

Imigracijska politika naše zemlje mora biti usmjerena ka služenju ponajviše američkim nacionalnim interesima. Vizni režim za strane radnike mora biti provođen na taj način da štiti građanska i radna prava američkih radnika i američkih državljana, te da mu je prioritet zaštita američkih radnika i poslova koje obavljaju.

Ako odredba bude donesena, ona će drastično promijeniti način zapošljavanja u tvrtkama kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Google.

H-1B progam prvotno je zamišljen kao način da se pomogne tvrtkama u regrutiranju specijalizirane strane radne snage u određenim deficitarnim branšama. No, proteklih je godina sustav iskorištavan od mnogih velikih tvrtki za zapošljavanje jeftine strane radne snage koja je voljna raditi za daleko niže plaće od američkih radnika.

Izvor: Breitbart