SAD i Iran blizu dogovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Foto: Reuters / Leonhard Foeger

Dužnosnici američke administracije signaliziraju da su SAD i Iran blizu postizanja dogovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma, poznatog kao JCPOA, objavio je New York Times u ponedjeljak.

Pregovori koji su u tijeku u Beču trenutno su na pauzi jer su se diplomati vratili u svoje glavne gradove na konzultacije. Izaslanici sa svih strana nagovijestili su da razgovori ulaze u završnu fazu i da sada treba donijeti “političke odluke”.

Iako je Bidenova administracija zadržala tvrdi stav prema Iranu, američki dužnosnici odgovornost za oživljavanje sporazuma prebacuju na iransko vodstvo. Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je novinarima u ponedjeljak da, ako je Iran spreman brzo donijeti potrebne odluke, SAD može “vidjeti put do sporazuma”.

Dužnosnik ne želi detaljno navesti koje su glavne točke zapreka između SAD-a i Irana. Iranski dužnosnik rekao je u ponedjeljak da još uvijek postoje “značajni problemi” u vezi s uklanjanjem sankcija koje treba riješiti. Iran također traži jamstva da se SAD više neće povući iz sporazuma.

Ako predsjednik Biden odluči Iranu dati potrebno ublažavanje sankcija za oživljavanje JCPOA, bit će pod značajnim političkim pritiskom. Gotovo svaki republikanski i neki demokratski zastupnici su protiv sporazuma. No dužnosnik State Departmenta rekao je da je Biden spreman “donijeti političke odluke potrebne za postizanje tog cilja”.

Američki stav o pregovorima pozitivniji je nego što je bio, ali dužnosnici Bidena i dalje upozoravaju da vrijeme za pregovore ističe. SAD tvrdi da JCPOA nakon određenog trenutka više neće biti održiv dogovor, ali ne postoje stvarna vremenska ograničenja jer Iran može smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u bilo kojem trenutku.