SAD: Imigranti u velikom broju napustili Arizonu, a razlog je vrlo jednostavan

© Roberto Schmidt/AFP
© Roberto Schmidt/AFP

Veliki broj muslimanskih imigranata ove godine je došao u SAD, a mnogo ih se nastanilo u Arizoni. Međutim, gotovo polovica onih koji su došli ubrzo su samovoljno napustili ovu saveznu državu zbog jednog jednostavnog razloga.

List Phoenix New Times izvijestio je da je polovica od ukupno 7351 somalijskih imigranata naseljenih u Arizoni samovoljno napustilo tu državo zbog – manjka socijalne pomoći. Jednako tako, ukinute su i brojne druge povlastice, a od njih se tražilo da nauče engleski jezik kako bi mogli naći posao i skinuti se sa sustava pomoći.

Kao i svi drugi imigranti, svaki od onih koji su bili naseljeni u Arizoni dobio je isplatu u iznosu od 925 dolara od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (DES). Od imigranata se pak očekivalo da sami plate ostatak troškova nakon što potroše dobiveni novac. No, Arizona je također ukinula dodatne prihode osim u slučaju ako korisnici ove socijalne pomoći ne poduzmu korake da ju zarade, što se za mnoge Somalijce pokazalo prevelikim zahtjevom.

Naime, od imigranata se zahtijevalo da ispune mjesečno izvješće dokazujući da pohađaju tečajeve engleskog i da traže posao. Ukoliko odstupe s tečaja ili se odbiju zaposliti, njihovi bonovi za hranu se ukidaju zajedno sa svim drugim povlasticama.

Jedna stvar koju Arizona dobro čini je da niti jedna od ovih obitelji neće biti gladna,“ izjavio somalijski imigrant imenom Mukhtar Sheikh. „Ali ponekad ove obitelji ne dobivaju dovoljno pomoći – onda dođu i govore ‘Oh, moji bonovi za hranu su prestali dolaziti’, pa mi pozovemo DES i upitamo ih zašto.

Sheikh je priznao da su on i njegova obitelj napustili Arizonu zbog boljih povlastica drugdje, dodavši da je on osobno svjedočio masovno egzodusu somalijskih imigranata iz te države.

Ukoliko im ponestane tog novca, a oni nemaju posao, onda za njih počinje pritisak kako bi našli način za preživljavanje,“ navodi Sheikh. „Nema puno programa koji bi im ovdje pomogli sa zapošljavanjem.

Međutim, Sheikh zaboravlja spomenuti da se od imigranata ne traži da imaju posao, već da ga traže. Štoviše, on sam priznaje kako imigranti nemaju nikakvo obrazovanje, što je u potpunoj suprotnosti uobičajenim tvrdnjama pro-liberalnih zagovornika u političkom i poslovnom svijetu o „novoj radnoj snazi,“ što se čak i u slučaju dovoljne obrazovanosti može činiti tek kao novim oblikom robovlasništva. Razlog dakako leži u činjenici da ih se smatra „jeftinom radnom snagom.“

Trenutno je Minnesota država najvećim brojem somalijskih imigranata – 32.000, a učinci masovne imigracije sve se više primjećuju u vidu pojave „izumrlih“ bolesti poput ospica, stvaranja imigrantskih bandi, getoizacije te porasta šerijatskih no-go zona.

Priča s masovnom imigracijom i s već viđenim posljedicama, čini se, nije zaobišla niti SAD.

Autor: Tribun