SAD u Iraku izgubio trag vojne opreme vrijedne milijardu dolara

Objavljeno:

Foto: AP Photo/ Felipe Dana

Američka vlada izgubila je trag oružja i vojne opreme poslane u Irak vrijedne milijardu dolara, stoji u izvješću vlade.

Nedovoljna dokumentacija o praćenju vojne opreme donirane iračkim snagama sigurnosti prouzročio je „nestanak“ vojne opreme vrijedne više od milijardu dolara, stoji u internom vladinom izvješću iz rujna prošle godine koje je dospjelo u javnost.

Postoji bojazan da je određeni dio opreme završio u rukama terorističkih skupina koje su aktivne u Iraku, a pritom i dobro opremljene.

Dokument je izašao u javnost nakon inicijative Amnesty Internationala, a ukazao je na krajnju nemarnost američke vojske glede dokumentiranja i praćenja opreme koju šalje u inozemstvo. Istragom nije utvrđeno gdje se trenutno nalazi predmetna vojna oprema.

28 milijuna dolara vrijedne puške, minobacačke granate i vojna vozila samo su dio opreme poslane lokalnim iračkim skupinama za borbu protiv ISIL-a.

Sve nepravilnosti u postupku transfera opreme povećavaju rizik od toga da se tog oružja na posljetku dočepaju upravo militanti protiv kojih je to oružje trebalo biti upotrebljeno. Neki teoretičari zavjere čak smatraju da oružje nije izgubljeno već da je to samo način prikrivanja tragova, a da je oružje zapravo otišlo upravo određenim militantnim skupinama protiv kojih se SAD navodno bori.

Autor: Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno