Spomenici Kristoforu Kolumbu, koji je zaslužan za otkriće Amerike i kasnije doseljavanje Europljana, te izgradnju današnje američke civilizacije, vandalizirani su ovog vikenda u nekoliko američkih gradova na državni blagdan posvećen tom velikom istraživaču.

Kolumbov kip u Chicagu poliven je crvenom bojom, dok su pored njega ispisane parole poput „Masovni ubojica“ i „Dekolonizacija“.

Policijske službe u tri grada savezne države Connecticut – Middletown, New Haven i Norwalk – također su objavile da istražuju slučajeve vandalizma na Kolumbovim spomenicima. U Middletownu je na spomeniku crvenom bojom ispisana poruka „Ubijte kolonizatore!“. Sličan vandalski čin zabilježen je i u Providenceu, na Rhode Islandu.

Tijekom preoteklih nekoliko mjeseci, već su zabilježeni napadi na Kolumbove spomenike, u New Yorku i Baltimoreu. Spomenik u Baltimoreu star je 225 godina, i vjeruje se da je najstariji usčuvani spomenik Kristoforu Kolumbu u svijetu.

Manija rušenja i vandaliziranja spomenika zahvatila je SAD tijekom proljeća i ljeta ove godine. Dok su u početku na meti bili uglavnom spomenici koji obilježavaju dio američke povijesti vezane uz Konfederaciju i američki građanski rat, nedugo zatim bijes politički motivirane rulje usmjerio se i na druge spomenike, pa je tako nastradao čak i Lincolnov spomenik, koji se borio protiv Konfederacije.

Napadi na spomenik Kristoforu Kolumbu samo su posljednji u nizu, a svima je zajedničko jedno, napad isključivo na spomenike vezane uz povijest Europljana na američkom kontinentu, čime se može zaključiti, a naročito s obzirom na poruke pronađene uz spomenike Kolumbu, da se radi o očitim djelima mržnje prema Amerikancima europskog porijekla, iliti bijelcima. No isto tako, sigurni samo da policija ova djela neće tretirati kao „zločin iz mržnje“, već kao obično oštećenje javnog vlasništva. A tko zna, možda to proglase i umjetničkim performansom.