SAD najavile brz odgovor „ako Assad upotrijebi kemijsko oružje“

Bijela kuća upozorila je da će Washington, zajedno sa svojim saveznicima, odgovoriti na eventualni kemijski napad koji izvrše sirijske snage. Nedavno je pak rusko ministarstvo obrane upozorilo da sirijski pobunjenici pripremaju još jedan lažni napad kemijskim oružjem koji žele pripisati sirijskoj vojsci.

 „Da budemo jasni, naš je čvrst stav da ako predsjednik Bashar al-Assad ponovno primijeni kemijsko oružje, SAD i njeni saveznici odgovoriti će brzo i primjereno“, stoji u izjavi Bijele kuće.

Krajem kolovoza, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konashenkov kazao je da teroristička skupina Tahrir al-Sham planira inscenirati provokaciju u Idlibu, s ciljem da optuži sirijsku vojsku za korištenje kemijskog oružja.

Bijela kuća nazvala je potencijalnu akciju oslobađanja Idliba od strane sirijske vojske „neopreznom eskalacijom“ i zatražila od Assada da se suzdrži od ofenzive na terorističke skupine. Istovremeno je Bijela kuća poručila da će nastaviti surađivati sa saveznicima po pitanju nalaženja diplomatskog rješenja situacije u toj zemlji.