SAD su službeno najavile UN-u povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), što će biti završeno 6 srpnja 2021.

Administracija Donalda Trumpa započela je formalni proces povlačenja iz WHO ovaj tjedan, nakon niza žestokih kritika upućenih na račun ove institucije koju optužuju da je pod „potpunom kontrolom“ Kine.

Dužnosnik WHO izjavio je u ponedjeljak da je zaprimljena obavijest o tome da su SAD službeno podnijele zahtjev za napuštanjem organizacije.

Oglas:

        

 

SAD godišnje daju 450 milijuna dolara WHO i trenutno su najveći donator u svijetu, iako organizaciji navodno duguju 200 milijuna dolara.

Opozicija trenutnim vlastima iskoristila je ovaj potez za blaćenje Trumpa, dok je Joe Biden, kandidat za predsjednika, najavio da će povući ovu odluku ukoliko bude izabran za predsjesnika.

WHO je svojim upitnim i kontroverznim postupcima izazvao žestoke kritike diljem svijeta, poglavito zbog svoje nestručnosti, nekorektnosti i raznih poteza koji su pokazali kako se njihovim „stručnjacima“ ne može pretjerano vjerovati.

Povrh svega, spoznaja da na čelu takve institucije sjedi osoba okaljana bizarnim i zlogukim stvarima iz ne tako davne prošlosti, dodatno ruši svaki iole dobar imidž takve institucije.