Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Teheran će se dobro pomučiti održati svoje gospodarstvo, ako ne ispuni 12 zahtjeva s američkog popisa, najavio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je istaknuo 12 „osnovnih zahtjeva“ koje Iran mora ispuniti za olakšavanje sankcija. Među zahtjevima su povlačenje iranskih snaga i interesa iz Sirije, oslobađanje svih američkih državljana koji se tamo nalaze u pritvoru, prekid slanja pomoći Hutijima u Jemenu, prekid obogaćivanja urana i obećanje da nikad neće proizvoditi plutonij. Iran bi također trebao bezuvjetno dopustiti pristup svim nuklearnim postrojenjima u državi.

Pompeo je obećao da će SAD uvesti „najsnažnije sankcije u povijesti“ ako Iran ne ispuni zadane zahtjeve.

Iranski predsjednik Rouhani odbacio je spomenute zahtjeve, te najavio da će Iran nastaviti svojim putem, inzistirajući da tome da je „vrijeme kad je Amerika odlučivala u ime čitavog svijeta“ gotovo.

Tko ste vi da odlučujete u ime Irana i čitavog svijeta? Danas svijet više ne prihvaća američku ideju o vladanju svijetom, zemlje žele biti samostalne, to razdoblje je završilo. Mi ćemo nastaviti svojim putem u podršku naše nacije.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif također se osvrnuo na američku ucjenu:

Američka diplomacija vraća se svojim starim navikama, zaluđena neuspjelom politikom i pod diktatom interesnih skupina. Ona ponavlja iste greške kao i prije. Iran će nastaviti surađivati s gospodarskim partnerima bez Amerike.