SAD i Izrael objavili su da službeno napuštaju članstvo u UNESCO-u, UN-ovom tijelu za kulturu, navodeći kao razlog „predrasude prema Izraelu“. SAD će službeno napustiti UNESCO 31. prosinca ove godine, izjavio je State Department.

Odluka nije olako donesena, već odražava zabrinutost SAD-a zbog nepravilnosti u radu UNESCO-a, potrebe za reformom unutar organizacije, te stalne anti-izraelske politike UNESCO-a“, stoji u izjavi State Departmenta.

SAD će ostati u organizaciji kao „zemlja promatrač, kako bi doprinijela svojim pogledima i savjetima“.

Izrael je također najavio da izlazi iz organizacije nekoliko sati nakon američke objave, uz što je izraelski premijer Netanyahu optužio UNESCO za iskrivljavanje povijesti.

Iz Washingtona su u više navrata poručili da SAD izlazi iz navedene organizacije nakon brojnih kritika rezolucija koje Trumpova administracija smatra anti-izraelskima.

SAD je još 2011. godine obustavio financiranje UNESCO-a nakon što je organizacija odlučila primiti palestinsku vlast kao punopravnog člana.

Upraviteljica UNESCO-a Irina Bokova izjavila je da je primila službenu obavijest od američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, dodajući da izražava „ozbiljno žaljenje glede odluke SAD-a da se povuče iz UNESCO-a“.

Mnogi se nakon ovog i sličnih istupa američke vlasti s razlogom pitaju čiju politiku vodi vrh SAD-a, američku ili izraelsku? Bi li Washington donio istu odluku zbog hipotetske anti-njemačke ili recimo anti-brazilske politike? Ili čak i anti-američke?