SAD se ne smatra obveznim djelovati prema odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, te će, ako bude trebalo, samoinicijativno „dijeliti pravdu“ u Siriji, poručila je američka veleposlanica pri UN-u, Nikki Haley. SAD je slično postupio 2011. godine u Libiji.

S potporom Vijeća sigurnosti ili bez nje, neopterećeni ruskim opstrukcijama, nastavit ćemo se boriti za pravdu i odgovornost u Siriji“, izjavila je Haley, komentirajući ruski veto na prijedlog rezolucije o nastavku istraživanja navodnog sirijskog kemijskog oružja.

Haley je optužila Rusiju za nefleksibilnost pri pregovorima o uvjetima rezolucije, tvrdivši da Moskva samo „diktira i zahtjeva“, dok su SAD „inkorporirale dio ruskih prijedloga u vlastiti nacrt rezolucije“ u nadi ostvarivanja konsenzusa.

Rusija je stavila veto na američki prijedlog rezolucije, nazvavši ga „neuravnoteženim“ i dizajniranim s ciljem diskreditacije Rusije i njene uloge u sirijskim pregovorima.

Haley je pritom optužila ruske predstavnike za ignoriranje pokušaja američke delegacije da s njima stupi u kontakt prije izglasavanja. Ta opaska izazvala je reakciju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je to nazvao „lažnom diplomacijom“.

Čini se da smo svjedoci novog fenomena u međunarodnim odnosima, sada osim lažnih vijesti svjedočimo i lažnoj diplomaciji.

IZVORRT