SAD negiraju da imaju veze s upadom u Belgorod, tvrde da su snimke američke opreme možda lažne

Sjedinjene Države su se distancirale od očigledne protuinvazije na ruski teritorij koji graniči s Ukrajinom, rekavši da nisu dale dopuštenje da se donirana vojna oprema prebaci “takozvanim paravojnim organizacijama”.

Ukrajinske vlasti inzistiraju na tome da su svi oni koji sudjeluju u borbama ruski državljani u “oružanom gerilskom pokretu”. Sjedinjene Države sada su potaknute da poriču umiješanost nakon što je ruska vlada objavila slike i video zapise koji pokazuju da su korištena američka oklopna vozila.

Upozoravajući da se odmah ne vjeruje potencijalno “lažnim slikama”, rekavši da SAD još ne vjeruje u “istinitost” onoga što je Rusija objavila i napomenuvši da je to “nešto što ćemo dodatno istražiti”, glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder rekao je da SAD nije dao dopuštenje Ukrajini da drugima daje vojnu opremu.

Nazvavši pitanja o onome što se događalo u Belgorodu “hipotetskim”, Ryder je novinarima u Washingtonu rekao: “Reći ću da možemo potvrditi da američka vlada nije odobrila nikakve transfere opreme trećim stranama i paravojnim organizacijama izvan ukrajinskih oružanih snaga. Niti je ukrajinska vlada tražila takve transfere.”

Brigadni general rekao je da je Ukrajini rečeno da je oprema koju im je dao SAD namijenjena “upotrebi unutar Ukrajine” i samo za obranu. Nastavio je: “Kada vidite takve slike, to je nešto što ćemo ispitati, ne znam je li istinito ili ne, u smislu vjerodostojnosti tih slika… U ovom trenutku nismo odobrili nikakve prijenose opreme, i nisu tražili prijenos opreme tzv. paravojnim formacijama. Uspostavili smo i neke vrlo stroge protokole u smislu praćenja krajnje upotrebe”.

Slike koje su objavili ruski dužnosnici pokazuju raznoliku vojnu opremu američke proizvodnje oštećenu i napuštenu, navodno u regiji Belgorod. Među vozilima za koja tvrde da su ih zarobili Rusi su oklopna vozila MaxxPro MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) i nekoliko vozila ‘Humvee’, koji su fotografirani s različitim stupnjevima oštećenja.