SAD objavile da počinju s povlačenjem vojske iz Sirije

Foto: AP Photo / APTV

U srijedu je iz Bijele kuće stigla informacija da američka vojska priprema povlačenje svojih snaga iz sjeveroistoka Sirije. SAD kreću s idućom fazom kampanje u Siriji protiv terorističke skupine ISIL, te će nastaviti surađivati sa svojim saveznicima u borbi protiv te skupine, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Krenuli smo s povratkom naših vojnika kući dok prelazimo na nove fazu kampanje. SAD su spremne sa svojim saveznicima ponovno se uključiti u aktivno djelovanje radi zaštite američkih interesa gdje god to bilo potrebno, stoga ćemo nastaviti surađivati na suzbijanju radikalnih islamskih terorista.

[do_widget id=text-53]

Nakon najave, američki su dužnosnici najavili da će djelatnici State Departmenta biti evakuirani iz Sirije u roku 24 sata, te da bi se vojnici trebali vratiti kućama u roku 60 do 100 dana.

Kasnije tijekom dana ministarstvo obrane potvrdilo je povlačenje američkih snaga iz Sirije, bez odavanja detaljnih planova.

Ova objava uslijedila je nakon što je američki predsjednik početkom dana na Twitteru objavio da je ISIL u Siriji pobjeđen, te da je taj cilj bio jedini razlog zašto se američka vojska tijekom njegovog predsjedanja nalazila u Siriji.

S obzirom da je Trumpova administracija već u nekoliko navrata najavljivala povlačenje snaga iz Sirije, pa se kasnije predomislila, ostaje tek vidjeti hoće li se ova najava doista i obistiniti.