Dok SAD pokušava izvršiti pritisak da sve strane sile povuku svoje vojne jedinice iz Sirije, izuzev Rusije, istovremeno od ruskih vlasti očekuje dopuštenje izraelskih zračnih napada na iranske snage u Siriji.

Američki ambasador u Siriji James Jeffrey izjavio je u srijedu kako se američke vlasti nadaju da će Rusija dopustiti izraelskoj vojsci da bombardira iranske snage u Siriji, unatoč tome što je Rusija vojnim snagama u Siriji namijenila i dostavila protuzračne sustave S-300.

Rusija je bila popustljiva, u dogovoru s Izraelcima, oko njihovih napada na iranske mete u Siriji. Nadamo se da će se taj popustljivi pristup nastaviti,“ rekao je Jeffrey tijekom tiskovne konferencije, prenosi Sputnik.

Rusija je u listopadu dostavila protuzračne sustave S-300 u Siriju, nakon što je u jednom od izraelskih zračnih napada oboren ruski transportni avion uslijed manevara izraelskih aviona.

Izrael i dalje smatra prisutnost iranskih vojnih snaga u Siriji prijetnjom za svoj teritorij, premda se one kao saveznici Bashara Assada bore protiv ISIL-a, kojemu su nedvojbeno indirektno pomagale upravo izraelske vlasti.

Obrisana vijest: Izraelska vojska priznala naoružavanje terorista u Siriji

Iran je najavio ostanak u Siriji sve dok to bude tražio Assad, jer poput ruske vojske, iranska je u Siriju došla uz službeni poziv. Za razliku od njih, turske i američke vojne snage u Siriji se nalaze iz posve drugih interesa i bez ikakvog poziva.

Izrael će nastaviti s agresijom na Siriju pod izgovorom napada na „iranske“ ciljeve