SAD namjerava Saudijskoj Arabiji prodati milijardu dolara vrijednu pošiljku oružja, uključujući i 670 milijuna dolara vrijedno protutenkovsko naoružanje, unatoč kritikama zbog Saudijskog napada na Jemen gdje je već ubijeno 10.000 civila.

Na sastanku s princom Mohammadom bin Salmanom Al Saudom u utorak, Donald Trump hvalio se prodajom velike količine oružja Saudijcima, prenosi RT.

Prema Državnom uredu, Saudijska Arabija odlučila je kupiti 6500 protutenkovskih projektila TOW 2B, a u paketu se još nalaze usluge održavanja helikoptera te rezervni dijelovi za vojna vozila.

Iz američkog Državnog ureda navode kako je namjena oružja osiguravanje „prijateljske zemlje koja je bila i nastavlja biti, važna sila za političku stabilnost i gospodarski razvoj na Bliskom istoku.

Još u svibnju 2017., Trump je sa Saudijcima potpisao ugovor o prodaji oružja vrijedan 350 milijardi dolara, što je najveći takav iznos u povijesti SAD-a.

Saudijska Arabija trenutno je u ratnom sukobu s jemenskim pobunjenicima, a dosad je u tom ratnom pohodu smrtno stradalo oko 10.000 civila, dok je u ionako siromašnom Jemenu zavladala glad. Namjera Saudijaca je ponovno postavljanje vođe koji je svrgnut u puču šijitskih pobunjenika 2015.