SAD: Operacije promjene spola utrostručile se u posljednje 3 godine

Operativni zahvati transrodnih osoba gotovo su se utrostručili u Sjedinjenim Državama između 2016. i 2019., a zahvati na grudima i prsima čine 56,6 posto svih operacija, pokazuju rezultati studije objavljene u srijedu u emisiji JAMA Network Open.

Odmah iza je genitalna rekonstrukcija, koja čini 35,1 posto, a slijede je tretmani lica i kozmetički zahvati s 13,9 posto. Najviše zahvata ukupno imale su žene, osobe od 19 do 30 godina, osobe s privatnim osiguranjem i osobe s višim primanjima. Većina zahvata dogodila se na Zapadu i izvodila se u gradskim nastavnim bolnicama.

Podijeljeni u podskupine, zahvati na dojkama i prsima obuhvaćali su više kirurških intervencija kod mlađih pacijenata. Genitalni zahvati bili su češći u starijih pacijenata.

Otprilike 15 posto od preko 48.000 ispitanih ispitanika ukazalo je na probleme mentalnog zdravlja ili ovisnosti, uključujući zlouporabu droga i alkohola, depresiju i psihozu.

Profiterstvo farmaceutske industrije: Promjenom spola do doživotne ovisnosti o lijekovima

“Ova otkrića sugeriraju da će postojati veća potreba za kliničarima koji poznaju skrb o transrodnim osobama s potrebnom stručnošću za izvođenje postupaka potvrđivanja spola”, napisali su autori studije.