Američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je optužbe protiv Michaela Ron Kadara, Židova s američko-izraelskim državljanstvom, koji je odgovoran za val prijetnji upućenih židovskim organizacijama u SAD-u i drugim zemljama.

Optužnice protiv Kadara podignute su u tri različite regije u kojima ga se tereti za zločine iz mržnje te druge prijestupe.

Tužiteljstvo u Floridi optužilo je Kadara za zločine iz mržnje zbog slanja prijetnji židovskim zajednicama u toj saveznoj državi. U gradu Washington D.C., Kadar je optužen za iznošenje prijetnji izraelskoj ambasadi te pro-židovskoj organizaciji Anti Defamation League (ADL). Treća optužnica podignuta je u državi Georgia, zbog računalnog uhođenja i davanja lažnih informacija policiji na štetu pojedinačnih građana.

Istraga je pokazala kako je Kadar odgovoran za niz anonimnih prijetnji odaslanih židovskim organizacijama i pojedincima tijekom 2016. i 2017. Protiv njega je u Floridi i Georgiji podignuta optužnica u travnju prošle godine, nakon uhićenja u Izraelu.

Kadar je brojnim židovskim organizacijama slao prijetnje o bombaškim napadima i pucnjavama. Pored toga, prijetnje bombaškim napadima slao je i na međunarodnu zračnu luku u Orlandu te pojedine srednje škole.

Michael Ron Kadar | Foto: Reuters

Iako u tim trenucima nikakve eksplozivne naprave nisu pronađene, pozivi i prijetnje su rezultirali privremenim zatvaranjima objekata ili evakuacijama ljudi, što je zahtijevalo i reakcije državnih službi.

Svaka od optužbi za zločin iz mržnje nosi sa sobom moguću kaznu od 20 godina zatvora, dok prijetnje bombaškim napadima mogu pojedinačno rezultirati kaznom od 10 godina zatvora. Međunarodne prijetnje, lažno optuživanje, uhođenje putem interneta te ometanje policije u izvršenju dužnosti mogu pojedinačno rezultirati sa po pet godina zatvora.

Izrael je ranije odbio izručiti Kadara u SAD, dok je uhićenje uslijedilo tek nakon što je FBI poslao vlastiti tim ljudi u Izrael kako bi prisilo izraelsku policiju da ga uhite.

FBI je izvijestio da je Kadar koristio kompleksan računalni sustav kako bi prikrio svoj identitet. Među ostalim, koristio je veći broj glasovnih modulatora, sustave za prikrivanje IP adrese te računalni sustav za skrivanje broja telefona s kojeg je slao prijetnje modificiranim glasom. Usluge ovih servisa plaćao je Bitcoinom.

U vrijeme uhićenja, anonimna osoba isplatila je Kadaru za ove „poslove“ preko 250.000 dolara u kriptovalutama.

Stan u kojem je živio sa svojim roditeljima u izraelskom gradu Ashkelon, bio je opskrbljen povećom antenom koja mu je omogućavala spajanje na vrlo udaljene bežične mreže. U istom stanu, tijekom pretresa, pronađen je i USB disk s dosjeom nazvanim „Arhiva meta.“ On je sadržavao zapise poziva te informacije o ciljanim institucijama.