Nakon tjedana spekulacija da će SAD označiti Iransku revolucionarnu gardu kao „terorističku organizaciju“, SAD su uvele sankcije zbog navodne „podrške terorizmu“.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je da je Iranska revolucionarna garda „uključena u znatan dio iranske ekonomije, te će svi koji posluju s tvrtkama koje s tom organizacijom imaju veze, raditi to s velikim rizikom“.

Američki predsjednik Trump u govoru je u petak izjavio da će njegova administracija uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi Teheran natjerala da odustane od financiranja terorizma.

Uvesti ćemo dodatne sankcije kako bismo spriječili iranski režim u financiranju terorizma“, rekao je Trump.

Iz Trumpove administracije izjavili su da im je namjera promijeniti iransko ponašanje, koje predstavlja „jednu od najopasnijih prijetnji za američke interese i stabilnost Bliskog istoka“.

Iz svega se doduše ne može zaključiti koji to terorizam i koje terorističke skupine Teheran navodno financira, i radi čega je ta zemlja „najveća prijetnja stabilnosti Bliskog istoka“. Iran naime, niti je financirao ISIL, niti ISIL-ovi regruti dolaze iz te zemlje, za razliku od primjerice američkog saveznika Saudijske Arabije, već aktivno sudjeluje u borbi protiv te najpoznatije terorističke skupine.