SAD otele 4 iranska tankera na putu u Venecuelu – Iranci tvrde da je to laž

Foto: Reuters / stringer

Prema pisanju Wall Street Journala koji se poziva na neimenovane američke dužnosnike, američka mornarica u međunarodnim je vodama zapljenila četiri iranska tankera koji su prevozili benzin u Venecuelu, te se navodno nalaze na putu prema Houstonu.

Tankeri su zaplijenjeni unazad nekoliko dana zbog kršenja sankcija koje su SAD nametnule Iranu i Venecueli. Radi se o četiri iranska tankera pod imenima „Luna“, „Pandi“, „Bering“ i „Bella“. Američko državno odvjetništvo potvrdilo je da se zapljena doista dogodila, te da se radi o najvećoj zapljeni iranske nafte do sada.

Američki savezni tužitelji donijeli su zahtjev za pljenidbom spomenuta četiri tankera još prošli tjedan, argumentirajući da se prodajom iranske nafte Venecueli krše američke sankcije i financira Iranska revolucionarna garda, koju je Washington proglasio terorističkom organizacijom.

Spomenuta četiri tankera navodno su dio flotile koja je prevozila iransku naftu u pratnji iranskog ratnog broda, no ova četvorka je iz nekog razloga u međuvremenu se odvojila od ostatka flotile.

Iranski veleposlanik u Venecueli Hojat Soltani odbacio je medijske tvrdnje o zapljeni iranskih brodova, nazvavši to „psihološkim ratom američke propagandne mašinerije“. Soltani tvrdi da zaplijenjeni brodovi nemaju nikakvu poveznicu s Iranom i slanjem iranske nafte u Venecuelu.

Tankeri niti su iranski, niti njihovi vlasnici imaju ikakve veze s Iranom. Teroristički Trump samo želi prikriti sramotu neuspjeha u borbi protiv iranskog naroda širenjem lažne propagande.