Pentagonovi visoki dužnosnici razmatraju mogućnost da se F-35 nadogradi zračnim presretačima pomoću kojih bi bio u stanju rušiti interkontinentalne balističke projektile (ICBM).

Odjel za raketnu obranu naručio je od američkog ratnog zrakoplovstva studiju o mogućnostima da F-35 bude korišten kao presretač interkontinentalnih projektila. Studija bi trebala biti gotova kroz šest mjeseci.

Za neka geografska područja, primjerice Sjevernu Koreju, mislimo da je to izvedivo i isplativo, nešto što bismo mogli nazvrati zračnim presretačima, zrakoplov bi se mogao koristiti kao senzor ili nosač samog naoružanja“, rekao je Mike Griffin, djelatnik Pentagona.

F-35 opremljen je raznim elektro-optičkim senzorima koji pilotu pomažu u vidljivosti i navigaciji, no također se mogu koristiti za prikupljanje podataka o putujućem balističkom projektilu, i slanje tih podataka lanseru presretača.

Ovo nije prvi put da se ovakva opcija spominje za nadogradnju kod F-35, no mnogi znanstvenici i vojni stručnjaci skeptični su u pogledu efikasnosti primjene te ideje. F-35 jedan je od najkontroverznijih ratnih aviona današnjice. Njegov program razvoja već je sad dosegao projekciju od vrtoglavih bilijun i pol američkih dolara do 2070. godine.

F-35, kojeg proizvodi Lockheed Martin, već je na glasu kao iznimno skup zrakoplov koji još nije opravdao svoju cijenu, a poglavito zbog velikih troškova održavanja te učestalih tehničkih problema koji se i dalje otklanjanju projektom razvoja.