Sjedinjene Države namjeravaju postali vojnu brigadu u Tunis, s navodnim ciljem suprotstavljanju famoznoj „ruskoj prijetnji“ regionalnoj sigurnosti, tvrde u AFRICOM-u, američkom vojnom zapovjedništvu za područje Afrike, citirajući telefonski razgovor između zapovjednika AFRICOM-a generala Stephena Townsenda i tuniskog ministra obrane Imeda Hazguija.

Dok Rusija nastoji rasplamsavati sukob u Libiji, regionalna sigurnosti na sjeveru Afrike je posebno ugrožena. Tražimo načine da pojačamo sigurnost u Tunisu, uključujući slanje američke vojne jedinice u tu zemlju.

Tunis je savršeni primjer američke podrške našim afričkim partnerima u dugoročnoj samoodrživosti sigurnosti i razvoju. Naš odnos s Tunisom fokusira se na jačanje partnerstva s ciljem ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

AFRICOM je optužio Rusiju da u Libiji nastoji detabilizirati i narušiti suverenitet drugih država zbog vlastitih strateških interesa, navodeći pritom primjere Ukrajine i Sirije.

Ruski dužnosnici odbacili su američke tvrdnje o nezakonitoj ruskoj intervenciji u libijski sukob. Ruski predsjednik parlamentarnog odbora za obranu Viktor Bondarev odbacio je tvrdnje AFRICOM-a da je Rusija poslala 14 zrakoplova MiG-29 jednoj od zaraćenih strana u libijskom sukobu.

MiG-29 je bez sumnje jedan od najboljih borbenih lovaca koje je stvorila sovjetska zrakoplovna industrija. Jednostavan je za upravljanje, pouzdan i dobrih letačkih performansi. No sugeriranje da bi korištenje nekoliko tih zrakoplova bilo dovoljno za osvajanje libijske obale je glupost. Libija i ostale afričke zemlje imale su pristup tim zrakoplovima još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoga, ako se ti zrakoplovi i koriste u Libiji, oni nisu ruske, već sovjetske proizvodnje.

Istovremeno, AFRICOM nije komentirao sudjelovanje Turske, članice NATO-a u sukobu u Libiji, niti slanje desetaka tisuća plaćenika koji su u toj zemlji angažirani posredstvom Turske.