SAD: Počelo uklanjanje spomenika posvećenih Konfederaciji

Foto: AP/Gerald Herbert

Grad New Orleans započeo je s najavljenim uklanjanjem spomenika Konfederaciji, prvi na udaru našao se obelisk postavljen 1891. godine u znak sjećanja na pobunu Crescent City White League milicije.

Obelisk je uklonjen u kasnim noćnim satima, a radnici su nosili šljemove, maske i neprobojne prsluke, u strahu od potencijalnih napada, uslijed navodnih primljenih prijetnji od strane građana koji su nezadovoljni političkom odlukom o micanju spomenika.

Uklanjanje je nadgledala policija sa specijalcima, čak su na krovove postavili snajperiste. Vozila tvrtke koja je vršila uklanjanje bila su zamaskirana i skinutih tablica kako bi se zaštitio njihov identitet.

Gradonačelnik Mitch Landrieu najavio je da će spomenici posvećeni konfederacijskim generalima Robert E. Leeu i PGT Beauregardu, kao i predsjedniku Konfederacije američkih država Jeffersonu Davisu, biti uklonjeni na isti način narednih dana.

Landrieu je prije dvije godine započeo s kampanjom uklanjanja navedenih spomenika, jer isti navodno „vrijeđaju“ nečije osjećaje.

Uklonjeni spomenici biti će sačuvani u skladištu, dok se ne pronađe za njih „odgovarajući muzej ili skladište gdje mogu biti postavljeni u ispravnom kontekstu“.

Autor: Tribun