SAD: „Poduzet ćemo sve da zaštitimo Izrael od Međunarodnog kaznenog suda”

Foto: Mahmud Hams / AFP

Sjedinjene Države objavile su da će prekinuti suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom, dodavši da će zaštititi sebe i svojeg „prijatelja i saveznika“ Izrael od progona. Zaprijetile su i sankcijama prema tijelima suda.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je sud da obustavi istrage o navodnim ratnim zločinima koje su počinili Amerikanci u Afganistanu. Ako sud nastavi istragu, Washington je zabraniti ulaz sucima u zemlju, sudski ih goniti i zaplijeniti njihovu imovinu.

Zabraniti ćemo ulaz u zemlju sucima i tužiteljima Međunarodnog kaznenog suda, sankcionirati njihovu imovinu i sudski ih goniti u američkom kaznenom sustavu“, izjavio je Bolton.

Svi američki građani koji djeluju u službi države, bilo gdje u svijetu, odgovaraju samo pred američkim pravosuđem. Na čitavom svijetu ne priznajem niti jedan drugi autoritet osim američkog ustava.

Bolton se osvrnuo i na sudsku istragu ratnih zločina koje je Izrael navodno počinio nad Palestincima. Bolton je izjavio da je istraga takve „liberalne i demokratske nacije“ kao što je Izrael, nedopustiva. Bolton je upozorio da će sve zemlje koje budu surađivale sa sudom u tim istragama, biti izložene američkim sankcijama.

Bolton se zakleo da će pred UN-om tražiti da se zabrani Međunarodnom kaznenom sudu da goni državljane zemalja koje nisu ratificirale statut Međunarodnog kaznenog suda.