SAD poručile Grčkoj da će pomoć iranskom tankeru biti smatrana „potporom terorizmu“

Foto: Reuters / Jon Nazca

Američki State Department javno je poručio grčkoj vladi da ne pruža nikakvu pomoć ni usluge iranskom tankeru koji je nedavno krenuo iz Gibraltara prema toj zemlji. Ujedno je kritizirao odluku vlasti u Gibraltaru da puste tanker kojeg je prethodno zapljenila britanska mornarica zbog navodnog kršenja sankcija nametnutih Siriji.

Svaka pružena usluga iranskom tankeru biti će smatrana „pružanjem materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji“, objasnili su u State Departmentu.

Nakon što je prošlog tjedna postalo svima jasno da ne postoji osnova na temelju koje bi tanker i dalje bio u zapljeni u Gibraltaru, SAD su izdale vlastiti nalog za zapljenu broda, tvrdeći da je brod uključen u operaciju pranja novca i financiranja iranske Revolucionarne garde, koju je Washington početkom godine proglasio terorističkom skupinom.

Gibraltar, koji se nalazi pod britanskom upravom, poručio je da se na njega ne odnose američki zakoni, te da je plovilo u skladu sa zakonima Europske Unije, kao i da sankcije prema Iranu koje vrijede na području EU nisu jednake američkim sankcijama.