SAD poručile da se protive obnovi Sirije dok je Assad na vlasti

U srijedu je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da se američki stav o Siriji protivi obnovi zemlje i ne podržava bilo kakve pokušaje normalizacije s vladom Bashara al-Assada.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim izraelskim i emiratskim kolegama, Blinken je rekao da SAD „nisu promijenile stav da se protive obnovi Sirije sve dok ne dođe do nepovratnog napretka ka političkom rješenju“, pri čemu političko riješenje znači Assadov odlazak s vlasti.

Blinken je rekao da SAD ne namjeravaju „izraziti nikakvu podršku naporima za normalizaciju odnosa ili rehabilitaciju gospodina Assada“ niti ukinuti sankcije osim ako ne dođe do promjene režima u Damasku.

Američke sankcije protiv Sirije posebno su usmjerene na energetski i građevinski sektor kako bi spriječile sposobnost zemlje da se obnovi nakon 10 brutalnih godina rata. Sankcije mogu ciljati bilo koju osobu bez obzira na nacionalnost, odvraćajući susjede Sirije od pomoći u obnovi.

Uz sankcije, SAD također održava okupacijske snage od oko 900 vojnika u istočnoj Siriji i podržava sirijske snage predvođene Kurdima u regiji. Ovo područje Sirije je mjesto gdje se nalazi većina naftnih polja zemlje, pa prisutnost SAD-a čuva vitalne resurse daleko od ruku Damaska.