SAD potpisuje rekordan ugovor o vojnoj pomoći Izraelu u iznosu od 38 milijardi dolara

57d7ebbfc36188d07f8b4569

SAD je pristao na sporazum o vojnoj pomoći Izraelu u iznosu od 38 milijardi dolara kroz narednih deset godina. To će postati najveći iznos američke vojne pomoći bilo kojoj zemlji u povijesti.

Tako će Izrael dobivati 3,8 milijardi dolara godišnje od Washingtona, što je uvećanje za 700 milijuna godišnje u odnosu na 3,1 milijarde koliko trenutno prima godišnje. No, iznos je ipak manji nego što je tražio izraelski premijer Netanyahu, koji se nadao godišnjoj rati od 4,5 milijarde dolara.

Plan za vojnu pomoć Izraelu uživa veliku podršku u američkom Kongresu. Tijekom mjeseca travnja, dok su još trajali pregovori o vojnoj pomoći, 83 američka senatora – 51 republikanac i 32 demokrata – poslali su pismo Bijeloj kući zahtjevajući povećanje financijske pomoći Izraelu.

U svijetlu dramatično rastućih obrambenih izazova, čvrsto stojimo u podršci za povećanjem vojne pomoći koja će Izraelu pružiti resurse koji su mu potrebni za obranu i očuvanje vojne nadmoći.

Vjeruje se da je Netanyahu požurivao sa sklapanjem novog sporazuma prije nadolazećih predsjedničkih izbora u studenom, da bi izbjegao eventualne neočekivane odluke budućeg američkog predsjednika.

Nisu baš svi zadovoljni ovim novim vojnim sporazumom između dviju zemalja. Washingtonska neprofitna organizacija Institute for Research: Middle East Policy, tužila je američku vladu zbog pružanja vojne pomoći Izraelu, tvrdeći da se time krši američki zakon. Naime, prema američkom zakonu, SAD ne bi smio pružati vojnu pomoć državama koje su nuklearne sile, a nisu potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, kao što je slučaj sa Indijom, Pakistanom, te upravo Izraelom.

Izvor: RT