Usred najveće epidemije ebole u DR Kongu, SAD je odlučio zabraniti svojim liječnicima odlazak u tu zemlju zbog konstantnih napada pobunjeničkih skupina.

Trumpova administracija zabranila je američkim medicinskim stručnjacima odlazak u DR Kongo, unatoč tome što oni žele pomagati lokalnim stanovnicima te zemlje, prenosi Independent.

Osoblje Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) djelovalo je tijekom kolovoza i početkom rujna u Beniju, izvoru epidemije na istoku Konga. Takve misije traju minimalno četiri tjedna, ali i po nekoliko mjeseci.

Međutim, vlada SAD-a nakon provjere rizika, odlučila je povući svo osoblje i zabraniti im odlazak u pogođena područja, budući da se u istima nalaze i brojni militanti koji narušavaju sigurnost.

Nova epidemija ebole izbila je u srpnju te se drastično pogoršala i proširila posljednjih tjedana, posebice nakon nekoliko nasilnih napada militanata na civile, što je prekinulo medicinsku pomoć.

Direktor CDC-a Robert Redfield izjavio je kako želi da iskusno osoblje ove organizacije bude prisutno na terenu. Međutim, njegova želja je odbijena.

Zanimljivo je da je CDC imao samo 18 svojih ljudi na terenu u Kongu, koji su se uhvatili u koštac s liječenjem oboljelih. Dio njih je čak otišao u susjednu Ugandu, Ruandu i Južni Sudan.

Pobunjenici su u Kongu prošlog tjedna ubili 15 civila i oteli na desetke djece upravo u središtu izbijanja ebole.

Epidemija ebole proglašena je 1. kolovoza u provinciji Sjeverni Kiwu, koja graniči s Ugandom i Ruandom. To je 10. po redu takva epidemija u zemlji od 1976. Posljednja je odnijela već preko 180 života.