SAD pozivaju na integraciju prava LGBTQ osoba u Vijeće sigurnosti UN-a

Foto: Gabrielle Lurie / San Francisco Chronicle

Washington je pozvao na sastanak kako bi se usredotočilo na to kako se seksualna orijentacija i rodni identitet pojavljuju u kontekstu oružanog sukoba.

SAD je pozvao na neformalni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) kako bi se raspravljalo o integraciji ljudskih prava LGBTQ i interseksualnih osoba (također poznatih kao ‘LGBTI’) u napore organizacije da održi “međunarodni mir i sigurnost”. ”

Prema konceptnoj bilješci koju je objavila Misija Sjedinjenih Država pri UN-u, SAD, zajedno sa susponzorima iz Albanije, Brazila, Cipra, Češke, Francuske, Grčke, Japana, Malte, Švicarske i Velike Britanije, čelnici namjeravaju održati sastanak sljedeći tjedan u ponedjeljak, 20. ožujka. Razgovorima će se također pridružiti LGBTI Core Group kako bi se “razmotrilo kako bolje integrirati razmatranje ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba u rad Vijeća sigurnosti UN-a. ”

U bilješci je SAD naveo da je Vijeće sigurnosti UN-a poboljšalo svoju sposobnost da se uhvati u koštac s temeljnim uzrocima sukoba i ublaži posljedice rata prepoznavši kako zlostavljanje pripadnika marginaliziranih skupina služi destabilizaciji krhkih društava. SAD je pokrenuo pitanje zaštite LGBTQ prava pred vijećem 2015. usred zločina Islamske države u Iraku i Siriji.

Međutim, “unatoč ovoj povećanoj svijesti”, nastavlja se represija nad pojedincima na temelju njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja te spolnih karakteristika, kažu iz SAD-a.

Washington poziva članice Vijeća sigurnosti da predlože načine na koje međunarodno tijelo može “osigurati bolju zaštitu LGBTI prava u situacijama sukoba” i “uključiti LGBTI perspektive u očuvanje/izgradnju mira”.

SAD kaže da se nada da će sastanak rezultirati “stvarno konkretnim koracima” koje Vijeće sigurnosti UN-a može poduzeti, kao što je razmatranje “posebnih zahtjeva transrodnih izbjeglica ili osoba koje nisu u skladu s rodom” i kako bi Vijeće trebalo pristupiti odgovornosti za ciljanje ratnih zločina nad LGBTQ osobama.