Rusija je priznala da je primila zahtjev za diplomatski razgovor iz SAD-a u četvrtak. Razgovor između najviših diplomata dviju država mogao bi se održati čim to dopusti gust raspored ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov će “obratiti pozornost na ovaj zahtjev kada vrijeme dopusti”, rekla je novinarima glasnogovornica ministarstva Maria Zakharova, govoreći o zahtjevu Washingtona za telefonskim razgovorom između Lavrova i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Ranije u četvrtak, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je na brifingu za novinare da su SAD “jasno dale do znanja Ruskoj Federaciji da tražimo razgovor između državnog tajnika Blinkena i ministra vanjskih poslova Lavrova.”

Zahtjev je prenijet Rusiji “izravno” i “opetovano”, rekao je Price. SAD očekuju da će dvojica visokih diplomata “imati priliku razgovarati u narednim danima”, dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta, međutim, priznao je da “nije imao ažurirane informacije” o mogućim datumima razgovora, dodajući da dvije strane “nastavljaju razgovarati o tome na odgovarajućim kanalima”.