Vlasti SAD-a zatražile su od nekoliko zemalja da „odvedu kući“ teroriste Islamske Države koji se nalaze u zarobljeništvu u Siriji. Ipak, Magnus Ranstorp, stručnjak za terorizam, navodi kako to ne bi bila dobra ideja.

Stotine stranih ISIL-ovaca iz 40 različitih zemalja svijeta, nalazi se u zarobljeništvu u Siriji. Mnogi od njih dolaze upravo iz „imigrantskog raja“ zvanog Švedska. Brojni teroristi nalaze se pod budnim okom kurdske gerilske skupine YPG.

YPG i američki ministar obrane Jim Mattis imaju želju poslati ove teroriste u zemlje čiji su državljani, kako bi im se tamo sudilo. Razlog tome je pretrpanost zatvora u Siriji, zbog čega se strahuje od dodatne radikalizacije terorista.

Međutim, švedski stručnjak za terorizam Magnus Ranstorp iz sasvim logičnog razloga smatra kako bi to bila užasna ideja.

Naime, Ranstorp navodi kako Švedska ima očajnu pravosudnu praksu kad su u pitanju muslimanski ekstremisti i teroristi. Osim toga, zakoni po pitanju terorizma zahtijevaju prikupljanje svih mogućih dokaza za svakog pojedinca, što dodatno opterećuje pravosudni sustav koji je već preopterećen tamošnjim kriminalom i silovanjima.

Prema Ranstorpovim tvrdnjama, u drugim zemljama takvi slučajevi mnogo se jednostavnije sankcioniraju, barem na papiru. Francuska tako ima zakon koji zabranjuje pridruživanje terorističkim skupinama. U Švedskoj, tvrdi Ranstorp, postoji velika mogućnost da bi teroristi bili pušteni na slobodu.

Iz švedske sigurnosne perspektive, za nas je bolje da ostanu. To bi izgledalo kao da stavimo teroriste i ubojice u društvo bez ikakvog djelovanja,“ rekao je Ranstorp dodavši kako švedska obavještajna agencija Sapö ne bi imala dovoljno resursa za procesuiranje svih optuženih.

Švedska nema pravnih obveza primiti nazad teroriste, iako se pokazalo da pojedine političke stranke i brojni aktivisti za „ljudska prava“ smatraju kako je prijeko potrebno „integrirati“ teroriste u društvo, zbog čega su im neke općine poželjele nuditi besplatni smještaj, financiranje i zaposlenje.