SAD predlaže rezoluciju UN-a o prekidu izraelske ofenzive u južnoj Gazi

Objavljeno:

SAD je predložio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na privremeni prekid vatre i na to da Izrael ne nastavi s planiranom ofenzivom na Rafah u južnoj Gazi.

Nacrt teksta označava prvi put da su SAD izričito poduprle prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa, iako dodaje da bi privremeno primirje trebalo započeti “što je prije moguće”, ostavljajući određeni prostor za manevriranje izraelske vojske.

Bidenova administracija nudi tekst kao alternativu alžirskom nacrtu rezolucije koja poziva na trenutni humanitarni prekid vatre o kojem bi se trebalo raspravljati u utorak.

Značaj nacrta rezolucije je kao signal da je Washington voljan ići preko UN-a kako bi izvršio pritisak na Izrael i ne oslanja se isključivo na bilateralne poruke.

Američki nacrt rezolucije kaže da Vijeće sigurnosti “određuje da bi pod sadašnjim okolnostima velika kopnena ofenziva na Rafah rezultirala daljnjim oštećenjem civila i njihovim daljnjim raseljavanjem, uključujući potencijalno u susjedne zemlje, što bi imalo ozbiljne posljedice implikacije za regionalni mir i sigurnost, te stoga naglašava da se takva velika kopnena ofenziva ne bi trebala nastaviti u sadašnjim okolnostima”.

Povezani članci

Posljednje objavljeno