Vršitelj dužnosti američkog pomoćnika tajnika za bliskoistočne poslove Joey Hood upozorio je američke saveznike na Bliskom istoku da ne normaliziraju veze sa Sirijom, tražeći od njih da „vrlo pažljivo razmotre zločine koje je režim počinio nad sirijskim narodom tijekom posljednjeg desetljeća“.

Hood je graciozno natuknuo da će, ako arapske zemlje odaberu put normalizacije, riskirati da budu pogođene ekonomskim pritiskom Sjedinjenih Država.

Američke ekonomske sankcije i blokade kamen su spoticanja koji sprječavaju države da ponovno uspostave odnose sa Sirijskom Arapskom Republikom. Unatoč tome, UAE i Bahrein ponovno su otvorili svoja veleposlanstva u Damasku 2019. godine, a 2020. Oman je vratio svog veleposlanika u Siriju.

Također bih dodao da imamo sankcije koje imaju široku dvostranačku potporu u Kongresu i administracija će slijediti tu odluku“, rekao je Hood. „Dakle, vlade i tvrtke moraju biti oprezne da ih predložene transakcije ne izlažu potencijalnim sankcijama Sjedinjenih Država prema tom aktu.

To se događa nakon što je predsjednik Assad ponovno izabran u svibnju s 95,1% glasova. Assadova pobjeda zapravo predstavlja neuspjeh SAD-a i saveznika da zbace sirijskog predsjednika s vlasti.