SAD priprema do sada najveći paket vojne pomoći Izraelu

AP_234896606734-article-header

Washington Post nedavno je izvijestio da su „Izrael i SAD blizu potpisivanja dogovora o najvećem iznosu vojne pomoći u povijesti“. Obamina administracija potvrdila je da se priprema potpisati desetogodišnji „memorandum o razumijevanju“, koji znatno povećava trenutni iznos od 3,1 milijarde dolara godišnje kojeg SAD daje Izraelu u vidu vojne pomoći, prema sporazumu koji je na snazi do 2018. godine. Pored toga, Kongres je osigurao dodatan novac za raketni štit.

Mjeseci tajnih pregovora otkrili su da je izraelski premijer Netanyahu tražio čak 5 milijardi dolara godišnje, prema tvrdnjama izraelskih medija.

Slobodni novinar Glen Greenwald istaknuo je da „Izrael zahtjeva sve više novca unatoč tome što agresivno širi svoj teritorij na Zapadnoj Obali i ubija civile u Gazi.

Greenwald dodaje da je „Netanyahu prvotno namjeravao čekati dok ne prođu izbori za američkog predsjednika, kako bi okončao dogovor, jer smatra da bi Hillary Clinton bila darežljivija od Obame, međutim na scenu je stupio Donald Trump, te se Netanyahu boji njegove nepredvidivosti ukoliko on bude izabran. Trump je tijekom predizborne kampanje iskazao svoje simpatije prema Izraelu, ali je isto tako kazao da želi zadržati neutralnost u izraelsko-palestinskom sukobu. Netanyahua brine i to što je glavni moto Trumpove kampanje ‘America First’ (Interesi Amerike na prvom mjestu).“

Slijedom toga, Greenwald je argumentirao da su Amerikanci na bitno nižem društvenom i ekonomskom nivou u odnosu na Izraelce, stoga je vojna pomoć u takvim enormnim iznosima očito trn u oku mnogim segmentima američkog društva koje počinje polako spajati kraj s krajem.

Greenwald nastavlja: „Izrael ima potpunu zdarvstvenu skrb za sve svoje građane, dok 33 milijuna Amerikanaca, njih 10,4 posto američke populacije, nema nikakvo zdravstveno osiguranje“.

Izrael ima jednu od najnižih stopa smrti kod novorođenčadi (3,55 smrti na 1.000 porođaja), dok je kod Amerikanaca ta stopa 5,87 smrti na 1.000 porođaja, što također govori o stanju američkog zdravstva.

Prošlog mjeseca, nezaposlenost u Izraelu pala je na najnižu razinu (4,8%, što je iznimno nisko po svim standardima), dok američkim radnicima i dalje ne cvijetaju ruže, unatoč smanjenju nezaposlenosti, posebno ako se uzmu u obzir potplaćeni radnici.

Greenwald zaključuje: „Američki političari iz obje stranke redovno pričaju žalopojke o tome kako se mnogi Amerikanci muče da bi preživjeli od mjeseca do mjeseca, dok istodobno Obamina administracija priprema transfer milijardi i milijardi njihovog novca drugoj državi, u ovom slučaju Izraelu.“

Izvor: Washington Post, The Intercept